Article - background image

DE VERBOUWING IN BEELD    

 

RIJKSMONUMENT
Onder moeilijke omstandigheden werd de schouwburg in het oorlogsjaar 1941 opgeleverd, inclusief het café-restaurant Esplanade en een feestzaal (de huidige Blauwe Zaal). De Duitse bezetters vonden het gebouw van Dudok niet ‘volks’ en dus slecht. Een criticus noemde het zelfs ‘een monument van grofheid’ en ‘een lelijke vierkante kast van urinoir steen’. Het kan verkeren: inmiddels staat het gebouw op de lijst van Rijksmonumenten.

 
VERBOUWINGEN ZIJN VAN ALLE TIJDEN
In de loop der jaren veranderden de eisen die het publiek en de theatergezelschappen stelden aan het gebouw en ook de theatertechniek ontwikkelde zich in een rap tempo. Verbouwingen konden dan ook niet uitblijven. De eerste ingrijpende renovatie vond plaats in 1974. De gesloten pui van de begane grond werd vervangen door een glazen pui en het entreegebied werd opnieuw ingericht. Het Esplanade-restaurant op de eerste verdieping maakte plaats voor een publieksfoyer (in 2002 kwam het restaurant terug onder de naam Zindering) en de feestzaal op de tweede verdieping werd omgetoverd tot vlakke vloer theater: de ‘Blauwe Zaal’. Naar de tijdgeest van de jaren zeventig werden daar de meer intieme en experimentele producties geprogrammeerd. De Blauwe Zaal kreeg een eigen entree aan de kant van de Lucasbrug, waar nu een nieuwe aanlegsteiger is gebouwd.


GLAZEN STOLP

Hoewel het gebouw bij oplevering werd toegerust met de meest moderne technische installaties van dat moment, was het toneelhuis toch wel erg klein. Ook naar de maatstaven van toen. Was het omdat Dudok nog nooit een theater had ontworpen? Hoe het ook zij, pas in 1994 kwam de aanpassing, naar een spectaculair ontwerp van architectenbureau Wouda en architect Erik Knippers. De toneeltoren werd aanzienlijk vergroot door er een glazen stolp omheen te bouwen. Een technisch hoogstandje met als doel de uitstraling en de verhoudingen van het oorspronkelijke ontwerp intact te laten.

 

GASTVRIJE ONTMOETINGSPLEK
De huidige verbouwing was noodzakelijk omdat de publieksaccommodatie verouderd was wat betreft zitcomfort, zichtlijnen, klimaatbeheersing, akoestiek en de toegankelijkheid voor mindervaliden. Er is al veel veranderd. De Blauwe Zaal is een kwartslag gedraaid, kreeg een grotere speelvloer en verbeterde zichtlijnen. Het entreegebied is minder gesloten: door de verplaatsing van de garderobe is er weer (visueel) contact met het omringende park. Het verbouwingsplan werd gemaakt door Ronnie Kuiper, van Van Hoogevest Architecten, het bureau dat eerder verantwoordelijk was voor de restauratie van een ander beroemd Dudok-gebouw: het raadhuis van Hilversum. Voor het vernieuwde concept van restaurant Zindering tekende het internationaal vermaarde Amsterdamse bureau Concrete. Het restaurant werd uitgebreid, volledig gerestyled en kreeg de functie van stadsrestaurant, met ruimere openingstijden.  
De laatste verbouwing wil (waar mogelijk) het oorspronkelijke ontwerp van Dudok in ere herstellen en de schouwburg-missie (een gastvrije ontmoetingsplek creëren voor makers én publiek) een nieuwe impuls geven. Twee vliegen in één klap dus. We hopen daarin te zijn geslaagd. Oordeel zelf en kom gauw een keer kijken!

 

We zijn er bijna

9/10
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...