Wat doen we met het klimaat?  

 

lees meer


The Biggest Lawsuit On The Planet 

Overal ter wereld staan jonge mensen op om zich in te zetten voor het klimaat. 
Nog voor de klimaatstakingen en de speech van de Zweedse Greta Thunberg liet de Amerikaanse Jayden F. haar stem horen. In Amerika is de zestienjarige Jayden al jaren bezig de regering Trump aan te klagen voor de klimaatverandering. Deze rechtszaak, die ook wel The Biggest Lawsuit On The Planet wordt genoemd, is het uitgangspunt voor de gelijknamige voorstelling van Firma Mes. 
17 april | bestel kaarten 

Wat doet de schouwburg eigenlijk voor het klimaat?

Energie en verlichting

We investeren in het energiezuiniger maken van het gebouw. Omdat het gebouw al oud is en bovendien een rijksmonument valt dat niet mee. We zijn er trots op dat het toch gelukt is om na de renovatie het energielabel A te krijgen. Natuurlijk kijken we ook naar het energieverbruik zelf. Waar mogelijk worden de lampen vervangen door LED, zelfs in de monumentale lampen van Copier. Met de gemeente onderzoeken we of onze klimaatinstallatie nog duurzamer kan. Misschien kunnen er in de toekomst wel zonnepanelen op het dak worden gezet. En we hebben een vergunning aangevraagd om een deel van het dak te voorzien van een sedumdakbedekking (vetplantjes).

 

Afvalscheiding en hergebruik

We scheiden ons afval en kijken wat we kunnen hergebruiken. Zo blijkt koffiedik een veelzijdig afvalproduct dat voor allerlei kwalen en ongemakken kan worden ingezet. Ook is het een uitstekend schoonmaak- middel en kun je er de gootsteen mee ontstoppen. Op initiatief van enkele medewerkers worden de reclamedoeken die op de gevel hangen, in een sociale werkplaats omgevormd tot kleurrijke draagtassen die verkocht worden aan de balie. Een deel van ons oud papier is dit seizoen terechtgekomen in het atelier van kunstenares Matea Bakula, die daar een prachtige sculptuur van maakt voor het Utrechts Archief.

 

Stimuleren fiets en Openbaar Vervoer

We adviseren onze gasten en medewerkers zoveel mogelijk met de fiets of met het openbaar vervoer naar de schouwburg te komen. Helaas zijn er nog steeds te weinig fietsparkeerplekken. We spannen ons al jaren in bij de gemeente om dat aantal uit te breiden. Wist je dat het slimme ‘fietsenhek’ rondom het plantsoen een ontwerp is van onze adjunct-directeur Joost Kok? Sinds een aantal jaren hebben we een overeenkomst met U-OV. Op vertoon van je toegangskaartje kun je op de dag van de voorstelling gratis met de bussen van U-OV, zowel in de stad, als vanuit de regio. 

Bekijk de voorwaarden 

 

Horeca en keuken

We werken zoveel mogelijk met leveranciers die zich in de buurt van de schouwburg bevinden, om de milieubelasting door transport te verminderen. Bij het inkopen geven we de voorkeur aan duurzame producten. Seizoensgroenten, streekproducten en verantwoorde vis zijn belangrijke elementen bij het samenstellen van de kaart. Ook verschijnen in toenemende mate vegetarische gerechten op de kaart. In de keuken streven we naar zero waste. Onze koks weten tal van gebruiksmogelijkheden voor zaken die vroeger als ‘restjes’ werden bestempeld.

 

TIP: Vijf ideale gerechten om restjes groenten in te verwerken zijn de omelet/frittata, soep, salade, hartige taart/quiche en roerbakgerechten.

 

Wat doen we voor het klimaat?

10/14
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...