It’s SPRING-time!

Op donderdag 19 mei strijkt het internationale theater- en dansfestival SPRING voor de vierde keer neer in Utrecht. Tien dagen lang is de Domstad het decor voor vernieuwende voorstellingen van nationale én internationale choreografen en theatermakers. Kloppend festivalhart is de schouwburg, met het gloednieuwe Mevr. Dudok als hang-out waar je het programma kan doornemen, na kan praten over de voorstelling of kan genieten van de dagschotel. BLIND-DATE-DANSMARATHON
SPRING opent in de Stadsschouwburg met de wereldpremière van 6: THE SQUARE van de Duits/Nederlandse choreografe Nicole Beutler, een voorstelling waarin dans, fashion, beeldende kunst en elektronische muziek samenkomen. Een tweede première in de schouwburg is van de Vlaamse choreograaf Jan Martens. In THE COMMON PEOPLE  laat hij 48 Utrechters elkaar voor de eerste keer ontmoeten, één op één en live voor het publiek. Het wordt een blind-date-dansvoorstelling in marathonvorm. Martens: “Door de komst van internet raken fysieke ontmoetingen steeds meer op de achtergrond. Zelfs boodschappen doen kan voortaan via internet, daar komt geen enkel menselijk contact meer bij kijken. Dat vind ik jammer en daarom wil ik juist de fysieke ontmoeting in deze voorstelling centraal stellen.” 

De 48 inwoners van Utrecht die aan dit bijzondere project mee gaan doen, gaan voorafgaand aan de voorstelling een aantal dagen in twee aparte groepen aan de slag met Martens. In deze workshop worden ze door teambuilding en improvisatieoefeningen voorbereid op de échte ontmoeting. Martens: “Ik leer ze geen pasjes, het gaat om bepaalde handelingen en houdingen. Denk aan dingen als aanraken, afstand houden, ademhalen en elkaar in de ogen kijken. Tijdens de voorstelling volgen de deelnemers een script dat bestaat uit variaties op de oefeningen die we hebben gedaan.” Als deelnemer hoef je dan ook geen enkele dans- of acteerervaring te hebben: iedereen vanaf veertien jaar kan meedoen. 

 

"Deze voorstelling roept vragen op. Hoe zou ik reageren als ik nu op het podium zou staan? Zou ik me generen, en waarom?"

EVEN STILSTAAN 
Martens hoopt dat THE COMMON PEOPLE de toeschouwer aan het denken zet: “Deze voorstelling roept vragen op. Hoe zou ik reageren als ik nu op het podium zou staan? Zou ik me generen, en waarom? Zou ik iemand in de ogen durven kijken? Het is voor het publiek een moment om stil te staan, de tijd te nemen en na te denken. En dat is goed, want ons leven gaat al zo snel.” Martens is inmiddels druk bezig met de voorbereidingen voor de wereldpremière in Düsseldorf, twee weken voor de Nederlandse première tijdens SPRING. Dat gaat goed. “De scripts die de deelnemers gaan volgen worden alsmaar scherper en beter. We komen steeds dichter bij de kern”, vertelt Martens. Ook voor de choreograaf zelf zijn deze onderzoeksweken enorm inspirerend: “In de kunst zijn we veel bezig met praten óver kunst. Dan verlies je soms de realiteit. Door deze voorstelling voel ik mij weer net zo common als de mensen met wie ik werk.” 

DOE MEE

 Kom je uit Utrecht, ben je ouder dan 14 jaar en sta je open voor een bijzondere ontmoeting? Doe dan mee met THE COMMON PEOPLE van Jan Martens! Aanmelden kan door vóór 4 april  een e-mail te sturen naar thecommonpeople@springutrecht.nl met je naam, adres, geboortedatum en telefoonnummer en vertel daarin ook wat meer over jezelf. Stuur je ook een foto mee? meer info

MEER SPRING

Wat je verder kunt verwachten tijdens de vierde editie van SPRING? Een heleboel. Op de Neude balanceert kunstenaar Nick Steur twee levensgrote rotsblokken, de controversiële theatermakers Florentina Holzinger en Vincent Riebeek komen met een dansduet vol expliciete erotiek en Dries Verhoeven brengt met de video-installatie Guilty Landscapes de werkelijkheid van ongemakkelijke nieuwsbeelden gevaarlijk dichtbij. Het volledige programma wordt op 1 april bekendgemaakt op www.springutrecht.nl . Vanaf dan start ook de kaartverkoop. Tot op SPRING!  

It’s SPRING-time!

4/11
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...