THEATER NA DE DAM 

VOORSTELLINGEN NA DODENHERDENKING

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei geven theatermakers en artiesten extra betekenis aan deze dag met Theater Na de Dam. In heel Nederland worden vanaf 21.00 uur meer dan zestig voorstellingen gespeeld, die ieder op hun eigen manier iets zeggen over de Tweede Wereldoorlog. 

Theater Na de Dam _145
JONGEREN GEVEN VERDWENEN FAMILIES EEN GEZICHT

Ook jongeren doen mee aan Theater Na de Dam. Samen met theatermakers duiken zij in de geschiedenis van hun wijk, onder meer door oudere buurtbewoners te vragen naar hun herinneringen: hoe was het om hier te wonen tijdens de Tweede Wereldoorlog? Kenden ze gezinnen die weggingen en nooit meer terugkwamen? Hoe is het henzelf vergaan? Hun herinneringen en verhalen vormen de basis voor voorstellingen waarin het thema ‘verdwenen families’ centraal staat. Zo krijgen deze mensen weer even een gezicht.

 

OP ZOEK NAAR VERHALEN

Wij zijn op zoek naar verhalen die te maken hebben met het thema verdwenen families. Ook luisteren we graag naar kleine en grote belevenissen uit die tijd: alledaags, verdrietig, heldhaftig, moedig of grappig. Op basis hiervan maakt regisseur Sophie Plekker samen met Utrechtse jongeren een theatrale route, die op 4 en 5 mei speelt in Stadsschouwburg Utrecht. Wil je jouw verhaal graag delen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Anoek Jentjens via  educatie@ssbu.nl.

In het kader van Theater Na de Dam brengt Theater Utrecht een nieuwe toneeltekst van Judith Herzberg en De Theatertroep. Deze tekst wordt op 4 mei om 21.00 uur door stadsgezelschappen in heel Nederland voorgelezen. Theater Utrecht maakt van de tekst een theatrale presentatie in regie van Thibaud Delpeut. Te zien in de Douwe Egbertszaal.

WAAROM THEATER NA DE DAM?

 

In 2010 maakten theatermakers en filosofen Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen zich zorgen over de afnemende zeggingskracht van de Nationale Dodenherdenking. Niet alleen komt de Tweede Wereldoorlog steeds verder van de huidige generaties af te staan, zij vonden ook dat het karakter van de herdenking te algemeen en abstract was geworden. Daarom initieerden zij Theater Na de Dam, met als doel werkelijk stil te staan bij de periode van de Tweede Wereldoorlog zodat de daarmee verbonden reflectie op onszelf niet zou verdwijnen. Theater is bij uitstek een middel om vragen en gedachten over oorlog en vrijheid concreet en persoonlijk te maken. Het gebruik uit de jaren ‘60 om toneelteksten voor publiek te lezen, werd met Theater Na de Dam nieuw leven ingeblazen. Dat de behoefte aan verdieping nog steeds aanwezig is, is duidelijk: wat in 2010 begon in zeven theaters rond de Dam in Amsterdam, is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk evenement.

Lees het interview met Hanna Timmers, coördinator van de jongerenprojecten. 

Theater Na de Dam

7/11
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...