Het activisme
van
Sunny Bergman

 

Sommigen noemen haar controversieel of aandachtverslaafd, anderen vooruitstrevend en rechtvaardig. Sunny Bergman, geboren op 19 oktober 1972 te Amsterdam, maakt in elk geval al jaren documentaires waarin ze terechte vragen stelt. 

lees meer


Ze maakt van haar probleem een universeel probleem en pluist het helemaal uit. Deze techniek maakt haar uitdagingen maar al te herkenbaar voor de kijkers, waardoor documentaires als ‘Beperkt houdbaar’, ‘Sunny side of sex’, ‘Sletvrees’ en ‘Zwart als roet’ bekend zijn geworden bij een groot publiek. Sunny Bergman stuurt met haar werk het maatschappelijk debat rondom het (zelf)beeld van vrouwen en (on)bewust racisme. 

 

zwarte piet

Afgelopen jaren werd Bergman vooral bekend als een van de eerste ‘witte’ demonstranten bij de antizwartepietenbeweging. Voor opnames voor ‘Zwart als roet’ liep ze in 2014 mee met een betoging tegen zwarte piet bij de intocht in Gouda. Ze werd met camera en al opgepakt, maar diezelfde dag weer vrijgelaten. Sunny pakt de ophef rondom zwarte piet aan om een dieper probleem te onderzoeken; het onbewuste racisme in de samenleving. Je zou kunnen stellen dat mede door deze documentaire veel Nederlanders tegenwoordig wat gematigder zijn als het gaat om zwarte piet.

documentaire ‘Wit is ook een kleur’

In 2016 bracht ze ‘Wit is ook een kleur’ uit (zie de trailer hiernaast). In die documentaire zocht ze uit of de ‘elite’ van Nederland, meestal wit en hoger opgeleid, inderdaad geen onderscheid maakt in huidskleur. Weten zij hun kroost ‘kleurenblind’ op te voeden? Ze stelt dit op de proef door kleuters een witte of zwarte pop te laten kiezen. De meeste, ongeacht hun eigen huidskleur, gaan voor de witte pop. Sunny Bergman stelt zich de vraag waarom de jonkies, nog niet getraind om te oordelen, deze keuze maken.

 

win vrijkaarten!

‘Hoe heet de ex-politicus die spreekt in de promo hiernaast. Mail je antwoord voor 10 april naar actie@ssbu.nl en win twee vrijkaarten voor de lezing van Sunny Bergman.

 

Haar manier van filmen is controversieel. In plaats van dat ze alleen filmt, zoals veel documentairemakers doen, zet ze zichzelf voor de camera. Maar dat levert wel openhartige televisie op. Wil je meer weten over Sunny’s manier van werken, de keuzes die ze maakt of misschien haar volgende project? Kom dan naar haar lezing en ga het gesprek aan met Sunny Bergman. 

ma 15 april | bestel kaarten 

Het activisme van Sunny Bergman

2/18
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...