De toverfluit anno nu

 

In 1791 ging ‘Die Zauberflöte’ van Wolfgang Amadeus Mozart in première. Tegenwoordig is het één van de bekendste en meest opgevoerde opera’s van zijn hand. Wie kent niet de zangkunsten van de Koningin van de Nacht? Volgend seizoen is de toverfluit in drie verschillende uitvoeringen bij ons te zien: als moderne opera door Opera Zuid, als onderdeel van de serie ‘A bite at the opera’ en als kindervoorstelling voor iedereen vanaf zeven jaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

lees meer


Het verhaal van de toverfluit begint met prins Tamino die op de vlucht is voor een slang, net op tijd gered wordt en niet veel later smoorverliefd wordt op Pamina. Maar zij, de dochter van de Koningin van de Nacht, wordt gevangen gehouden door Sarastro. Samen met Papageno gaat Tamino op weg om Pamina te bevrijden, maar hun weg blijkt vol obstakels. Ze worden getest op hun morele waarden in verschillende uitdagingen.

 

De klassieke opera zit vol verwijzingen naar de Verlichting. Zo overwint uiteindelijk het licht de duisternis en draagt ieder karakter weer een andere symboliek. Pamina wordt bijvoorbeeld bezongen als ‘de liefde’, verder spelen deugdzaamheid en oprechtheid een grote rol bij de beproevingen die Tamino en Papageno moeten doorstaan. Maar ook Pamina wordt op de proef gesteld. 

 

Tegenwoordig lijkt de online wereld één van onze grootste beproevingen te zijn. Hoe blijf je oprecht? Wat is waar en hoe filter je de informatie? ‘Die Zauberflöte’ laat zien hoe lastig het soms is om goed en slecht van elkaar te onderscheiden. Zo lijkt Sarastro in eerste instantie de slechterik maar verderop kantelt dat beeld, en hoe zuiver zijn de motieven van de Koningin van de Nacht eigenlijk?

Mozart bundelde tedere liefdesmuziek, grappige volksdeuntjes, dramatische duetten en de kolkende aria’s van de Koningin van de Nacht tot een speels geheel. Opera Zuid maakt er een eigentijdse versie van, waarin het vrouwelijk perspectief en de helende kracht van muziek een belangrijke rol spelen. Klinkt dat je als muziek in de oren? Kom dan naar ‘Die Zauberflöte’ van Opera Zuid of kies voor de jeugdige versie van De Toneelmakerij en Silbersee: ‘De Toverfluit’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De toverfluit anno nu

13/17
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...