"Theater gaat over

de hoekige mens

in een hoekige vorm."

Thibaud Delpeut

Ken je het Utrechtse stadsgezelschap Theater Utrecht al?

Theater Utrecht behoort tot de meest toonaangevende theatergezelschappen van Nederland. Het brengt hoogtepunten en klassiekers uit het toneel en de literatuur, en zet die naar eigen hand in uitdagende, betrokken en hoogwaardige voorstellingen met een sterk muzikaal karakter. Steeds staan het wereldbeeld en de hoogstpersoonlijke artisticiteit van de maker voorop.

28 februari t/m 3 maart, 11 en 12 mei | bestel hier je kaarten  

Anton Tsjechovs onstuimige Platonov

Dit seizoen presenteert Theater Utrecht ‘Platonov’ bij ons in de schouwburg; het eerste en meest onstuimige, avondvullende toneelstuk van Anton Tsjechov. ‘Platonov’ kun je vergelijken met een glasbak vol ongepolijste diamanten, waarin verlangens, dromen en liefde dwars door elkaar en alle sociale lagen heenvliegen. Vier vrouwen dingen naar de liefde van Misja Platonov. Deze charmante, hoogopgeleide dorpsonderwijzer, die al zijn ambities begraven heeft, vraagt zich af wie hij moet kiezen en vooral waarom ze juist hem zo achternazitten.

Thibaud Delpeuts zwak voor Platonov

Artistiek directeur Thibaud Delpeut neemt de regie van Platonov voor zijn rekening en doet dat niet voor niets. Hij zegt daarover: “Als ik niet veranderd was als mens dan was ik Platonov geworden. Ik heb een zwak voor het personage, omdat ik hem zo goed begrijp. Platonov is iemand die niet tegen compromissen, leugens, het sociale gedrag, conventies en gekonkel kan. Hij verliest zich vervolgens in een strijd tegen de mensheid, waarin hij al zijn vrienden verspeelt.” 

lees het interview 

Acteur Vincent van der Valk speelt Platonov

Met het titelpersonage in Platonov heeft Vincent van der Valk een drinkend, tierend, vloekend en vrouwonvriendelijk personage te pakken. Hoe krijgt hij het publiek toch mee? “Ik denk dat Platonov enorm lijdt onder de banaliteit van zijn omgeving en zichzelf,” legt Van der Valk uit. “Hij doorziet alle sociale structuren en hypocrisie, maar hij maakt daar zelf ook deel van uit. En dat verscheurt hem.”

lees het interview 

 

 

 

 

 


Platonov

11/16
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...