Drie bijzondere films

van jonge nieuwkomers!

 

Het Ithaka Filmfestival zou op 10 juni voor de vierde keer plaatsvinden in de schouwburg. Tijdens dit festival presenteren leerlingen van het Utrechtse Ithaka hun zelf gemaakte film aan ongeveer 700 medeleerlingen, in de Douwe Egbertszaal.

 

Ithaka Internationale Schakelklassen is een school voor leerlingen tussen de 12 en 18 jaar. Hier worden ze begeleid in hun groei naar een volwassen bestaan in hun nieuwe land. 


lees meer


Dit jaar loopt het allemaal even anders. Stadsschouwburg Utrecht mag niet zoveel bezoekers in de zalen ontvangen. Toch zijn de films al gemaakt. De bedenkers, initiatiefnemers en docenten van Common Frames en Stichting De Frisse Blik zijn aan de slag gegaan met leerlingen van Ithaka. Drie van de Utrechtse films mogen we nu aan jullie laten zien. 

 

Het nieuwe meisje op school 
Het bos
Lange reis

Goed om te weten is dat deze films in drie dagen gemaakt worden. Jonge nieuwkomers bedenken en maken ze helemaal zelf. Van script tot montage. Er zit kracht in het creatieve proces van een film maken met elkaar. Behalve dat jongeren beeld leren begrijpen, wordt spelenderwijs aan de Nederlandse taal gewerkt, staat het samenwerken centraal en nemen zelfvertrouwen en creativiteit zichtbaar toe. Bijzonder en uniek is dat dit filmeducatieproject geschikt is voor alle niveaus.

 

Inmiddels vindt het project plaats in verschillende steden en won het in 2018 een GAPMIL Global Media and Information Literacy Award voor een uitzonderlijke best practice op het gebied van mediawijsheid. Dit jaar zijn er ongeveer 75 films gemaakt in heel Nederland, waarvan ca. 25 in Utrecht. Twee Utrechtse klassen werden uitgekozen om mee te doen aan de Ithaka Film Academie. Dit is een talentontwikkelingstraject in samenwerking met het EYE filmmuseum. Deze films en nog drie andere gaan in prémière tijdens Het Nederlands Filmfestival.

 

Meer weten? Kijk op de websites van:

Common Frames 

Stichting de Frisse Blik 

Schakelklassen 

Drie bijzondere films van jonge nieuwkomers!

10/18
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...