Pak de draad weer op!_718

lees meer

Pak de draad weer op!

Breien als metafoor voor het leven
Onze medewerker Saskia Oldenburg (publiekswerving en vormgeving) breit zich een weg door de coronacrisis. Soms komt ze geen steek verder, maar dat geeft niks. Ze legt uit waarom.

“Toen ik in november de krant opensloeg, viel mijn oog op een mooi interview met Loretta Napoleoni over haar pas verschenen boek ‘De kracht van breien’. Een hoopvol artikel over de helende kracht en de historische rol van breien. Over hoe Napoleoni, na een ingrijpende gebeurtenis in haar leven, de draad letterlijk weer oppakte. Ik zette het op mijn verlanglijstje en op Eerste Kerstdag lag het onder de kerstboom. Na het lezen van de eerste pagina’s kreeg ik gelijk zin om zelf ‘de draad weer op te pakken’. Niet dat ik nou zo’n breigenie ben, maar ik heb vroeger veel gebreid en had nog wol en breipennen op zolder liggen. Dus ging ik aan de slag.”

 

rücksichtslos uithalen en opnieuw beginnen

Breien is ‘yoga voor het brein’ zegt Napoleoni. Je kunt het ook zien als een praktische vorm van mindfulness. Want je moet goed opletten wat je doet, geduld hebben en zorgvuldig te werk gaan. Dat zorgt voor rust in je hoofd. Meer dan dat: volgens Napoleoni is breien een prachtige metafoor van het leven. Ook in coronatijd. Want om iets te kunnen breien moet de ene steek in de andere grijpen, de garens moeten samenkomen om een geheel te kunnen vormen. ‘Je kunt stoppen met een breiwerk en de pennen neerleggen, maar dat moet natuurlijk niet te lang duren, anders kom je letterlijk en figuurlijk geen steek verder’, zegt Napoleoni in het interview. ‘En als het dan toch fout gaat, kun je niets anders doen dan je werk rücksichtslos uithalen en opnieuw beginnen.’

“Je moet inderdaad je aandacht erbij houden, dat ondervond ik aan den lijve. Want de eerste muts was te groot en zakte bijna over mijn schouders. De tweede had ik niet goed afgehecht bovenop, dus die haalde zichzelf uit tijdens een winterse wandeling. Nummer drie lijkt te lukken, maar je weet maar nooit. Maar dat het ‘yoga voor het brein’ is, klopt helemaal. Doordat je je goed moet focussen, komt er rust in je drukke hoofd. Er is even niet zoveel ruimte voor andere gedachten. Dat geeft een lekker gevoel. Het is bijna een beetje verslavend om elke keer die pennen weer op te pakken. Ik merk dat het er zelfs niet zoveel toe doet of die muts nou wel of niet lukt, de bezigheid zelf is al lekker. En in deze tijd vol beperkingen en onzekerheden een hele fijne afleiding.” 

een decor breien

“En toen zag ik de oproep van jeugdtheatercollectief Studio Brei, dat op zoek was naar deelnemers om mee te breien aan het decor voor hun kunstproject ‘De Minotaurus, een monsterlijk labyrint’ (6+). ‘Iedereen kan meedoen’, aldus vormgever Bibi Trompetter, dus daar heb ik me voor opgegeven. Met meer dan 100 deelnemers gaan we een compleet doolhof breien, met monsters en andere mythische wezens, waar het publiek straks langs geleid zal worden. Ik hoop dat die beter lukken dan m’n eerste muts.”  

 

Lees hier de oproep in Theaterkrant

Lees hier het interview met Loretta Napoleoni in de Volkskrant


Pak de draad weer op!

8/19
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...