Stadsschouwburg Utrecht 80 jaar: opening in oorlogstijd

 

 

 

 

lees meer


3 september 2021 start de viering van een bijzonder jubileumjaar. We vieren 80 jaar theater vol humor, passie, vervoering en reflectie. En dat vieren we graag met ons trouwe publiek in en om Utrecht dat ons vaak weet te vinden bij veel mooie voorstellingen. Door ons trouwe publiek zijn we groot geworden en we willen nog lang groot blijven! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

terug en vooruit kijken

Vanaf nu nemen we je steeds mee in de verschillende facetten van de geschiedenis van de schouwburg. Maar we blikken zeker niet alleen maar terug. We kijken ook vooruit naar ons jubileumprogramma en proberen theater van de toekomst te duiden. Deze keer gaat het over het feest van 80 jaar geleden. Hoe vier je eigenlijk feest in een land in oorlogstijd en welk openingsprogramma hoort daar bij? Hoewel kort na de start van de bouwwerkzaamheden van de schouwburg tekenen waren van het ontstaan van de Tweede Wereldoorlog, ging het bouwen vrijwel ongestoord verder. En ondanks tekort aan bouwmateriaal wist Dudok alles volgens plan op te leveren.

 

‘feestelijke’ opening

Op 3 september 1941 werd het gebouw feestelijk geopend. Geen luxe hapjes in de pauze tussen de programmaonderdelen. De oorlogsomstandigheden schreven de grootst mogelijke eenvoud voor. De gasten werden dan ook getrakteerd op koffie en een plak koek. Bijzonder was dat personeel van achter de schermen op 3 september in de zaal het programma mocht bijwonen.

 

Rechts een afbeelding afkomstig uit het originele programmaboekje van bijna 80 jaar geleden.

4

win

In welk jaar besluit de Utrechtse gemeenteraad tot de bouw van een nieuwe schouwburg op het Lucasbolwerk? Stuur je antwoord voor 1 juli naar actie@ssbu.nl en maak kans op een mooie shopper gemaakt van een van onze kleurrijke geveldoeken.

 

Stadsschouwburg Utrecht 80 jaar: opening in oorlogstijd

10/14
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...