Elke dag een kever

Hoe de Utrechtse kunstenaar 
Sandra Westgeest het
zwerfafval te lijf gaat

lees meer

 

 

“Zowel afval als insecten hebben het imago van vies en eng. Maar ze zijn dat niet. Als je dieper naar afval en insecten kijkt, zie je hoe mooi, nuttig en bruikbaar ze kunnen zijn.”

Hoe ga je om met zwerfafval? Je kunt je er over verwonderen, je kunt je er boos om maken of aan ergeren. Allemaal legitiem, maar dat lost niks op. De Utrechtse beeldend kunstenaar Sandra Westgeest heeft een wel heel bijzondere manier gevonden om het zwerfafval te lijf te gaan. Ze heeft haar verwondering en ergernis omgezet in een inspirerend initiatief dat ook nog eens prachtige creaties oplevert. Van ogenschijnlijk waardeloos materiaal maakt ze glanzende kevers.  “Ik wilde niet alleen iets doen aan het zwerfafval, maar ook de mooie kant van het materiaal laten zien. Metaal is een dure grondstof, en er zijn vele uren werk in het design van al die blikjes gestopt. Ik vroeg me af: waarom recyclen de fabrikanten die blikjes eigenlijk niet?”

Elke dag een kever_beeld blok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elke Dag Een Kever
Gewoon elke dag een stukje afval oprapen van de straat. Zo begon Sandra in 2016 met haar project Elke Dag Een Kever (#elkedageenkever). "Dat ruimt op en je wordt er blij van!" zegt ze. De insecten die ze maakt, geeft ze net als echte insecten een Latijnse naam. Die zelfverzonnen naam verklapt de bron van inspiratie. Zo creëerde zij al een ‘Sarcophaga Chupachups’, een ‘Zygaena Twix’ en ‘Homines Jupiler’. Unieke kunstwerken van ogenschijnlijk waardeloos materiaal. Met een keverkastje heb je een uniek, hedendaags kunstwerk in handen dat je net als Darwin aan je wunderkammer of rariteitenkabinet kunt toevoegen. Zo kun je aan je vrienden laten zien wat je mooi en belangrijk vindt. Zelf zo’n kastje kopen? Kijk dan op www.sandrawestgeest.nl

“Het rapen, het maken, het laten zien, het delen van mijn blik op afval, geeft me een goed gevoel. Ik wil eraan werken om het opruimen van straatafval chique, gezellig en kunstig te maken. Het slechte imago, dat rapen een (taak)straf is, mag van mij de wereld uit.”

 

zelf aan de slag
Je kunt ook zelf aan de slag. Niet alleen met afval rapen, maar ook met het maken van je eigen hoogstpersoonlijke kever. Door jaren oefenen in knippen en plakken van blik en papier is Sandra op het niveau waar ze nu is. Daar moet je jezelf nog maar even niet mee vergelijken. Maar speciaal voor de beginnende ‘blikknipper’ heeft ze ook een heldere handleiding gemaakt om je op weg te helpen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

statiegeld op blikjes
Goed nieuws: net als bij de inzameling van plastic flesjes, is het vanaf 1 april 2023 ook mogelijk om je lege blikje in te leveren bij de supermarkt of een van de andere aangesloten innamepunten. Belangrijkste doel is om de 2 miljard blikjes die jaarlijks in Nederland verkocht worden niet meer als zwerfafval in de natuur te laten belanden. Wat dit betekent voor het project van Sandra is op dit moment nog onduidelijk: “Misschien ga ik wel global.”

 

Meer weten? In de korte documentaire (kader rechts) die Claas Hille maakte voor Kunstforum Utrecht vertelt Sandra over haar drijfveren en zie je haar aan het werk in haar atelier.

 

Foto’s:  Tjitske Versluis en Thomas Duiker

 

 

 

 


Elke dag een kever

12/15
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...