“Het moeten
allemaal insecten
worden, veel insecten.”

 

 

 

 

lees meer

In gesprek met Sacha Zwiers, kostuumontwerper voor ‘Erik of het klein insectenboek’


We zijn niet de enige in de kantine van HNT studio’s. De acteurs hebben een korte pauze en verderop vindt een overleg plaats. Er hangt een geur van koffie. Met vijf personen zitten we aan een tafel bij het raam. Daarna gaan we de studio in waar haar kostuums zijn opgeslagen. Sacha licht op en pakt het ene na het andere kostuum. Vol passie vertelt ze erover.

Sacha Zwiers, kostuum- beeld blok 2

even voorstellen…
Sacha Zwiers is kostuumontwerper, maskermaker en beeldend kunstenaar binnen de theaterwereld. Na haar opleiding Theatervormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht werkte ze een tijd voor verschillende gezelschappen in de Domstad, en onder meer als assistent van ruimtelijk ontwerper Sanne Danz. Maar al snel kon ze zelfstandig aan de slag, want haar vakmanschap is gewild. Ze werkte mee aan producties van o.a. de Toneelmakerij, Orkater, Artemis en Het Nationale Theater. In december schittert haar werk in ‘Erik of het klein insectenboek’. Hoe geef je een creatieve vorm aan insecten, heel veel insecten?

 

“Ik denk met mijn handen”

vuurwants als inspiratiebron
Twee jaar geleden werd Sacha gebeld door regisseur Noël Fischer met de vraag of ze de kostuums wilde ontwerpen voor ‘Erik of het klein insectenboek’. “Het moeten allemaal insecten worden”, had Noël gezegd, “veel insecten”. Waarop Sacha’s eerste gedachte was: “Insecten? Oh tof, maar hoe?” Toch zei ze meteen ja en vond haar inspiratie juist bij één van de insecten, de vuurwants. “Het expressieve rood-met-zwarte dekschild doet aan als een soort masker. Het gezicht zit al in het schild. Zo heb ik dit ook bij andere insecten proberen aan te pakken: het lijfje als inspiratie voor een masker”.

 

Sacha Zwiers, kostuum- beeld blok 3

unieke broedplaats
Met een team van vier personen en een aantal stagiaires gaan ze aan de slag om de kostuums te maken. Uniek aan Het Nationale Theater is dat ze zowel een eigen decor- als kostuumatelier hebben. Met alles en iedereen op één plek ontstaat er een creatieve broedplaats. Bovendien is er een opslag voor oude kostuums, wat het team de mogelijkheid geeft om die te recyclen. Zo is de slak in ‘Erik of het klein insectenboek’ gemaakt van een eerder gebruikte gouden jurk met een lange sleep. Sacha: “We hebben alleen de rok gevuld met tule en zo geloof je opeens dat het een haute couture slak is”.  

beeld blok

Zo trots als een… vuurvliegje?
Het meest trots is Sacha op het kostuum van het vuurvliegje: “Ik krijg kippenvel als het vuurvliegje opkomt. De combinatie van het kostuum met de video van Catharina Scholten in de voorstelling, magisch vind ik dat”. Daarnaast vertelt ze over de eendagsvlieg en over het Spider-Man pak van Erik. “Erik is een 9-jarig kind dat zich graag verkleedt, dus voor hem geen haute couture of streetstyle.”

vuurwants

win kaarten voor de voorstelling
Weet jij hoeveel verschillende insecten er voorkomen in de voorstelling ‘Erik of het klein insectenboek’? Mail je antwoord vóór 12 december naar actie@ssbu.nl en maak kans op vier vrijkaarten voor deze beestachtig leuke familievoorstelling!

Sacha Zwiers, kostuum- en decorontwerper

7/15
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...