Een snelkookpan
van creativiteit

studenten Nimeto maken expositie
rondom ‘Erik of het klein insectenboek’

 

lees meer


Stadsschouwburg Utrecht en Nimeto, de mbo vakschool voor creatieve ruimtemakers, werken jaarlijks samen aan een project rondom de kerstproductie. Voor ‘Erik of het klein insectenboek’ maakten zeventien studenten een fotoreeks. De opdracht hierbij was om vooral met schaalgrootte te experimenteren. Omdat Erik in de voorstelling heel klein wordt, lijken de insecten gigantisch groot. Een extra uitdaging was dat de studenten geen insecten mochten fotograferen. Kortom, een pittige opdracht, die ook nog eens in twee weken af moest zijn. Wij gingen langs bij Nimeto en spraken drie studenten over hun werkproces. Wat heeft hen geïnspireerd? Hoe hebben ze de opdracht aangepakt? En wat zijn hun ambities?

beeld blok Steven COPY
beeld blok Steven

Steven
We treffen eerst derdejaarsstudent Steven (19 jaar). Hoe is hij te werk gegaan? Op zijn laptop laat hij het moodboard zien dat hij maakte voor de opdracht. “Het begint met een kick-off en daarna schrijven we een debriefing, de opdracht in je eigen woorden en wat je wil onderzoeken en hoe je van plan bent te werk te gaan. Vrij snel kreeg ik ideeën en dan ga ik mindmappen en associëren. Daarna heel veel schetsen en brainstormen met medestudenten en docenten. Soms ben je goed onderweg maar ben je er nog net niet, dan helpt de kijk van iemand van buitenaf. Die haalt je uit je tunnelvisie.”

 

Waar haal je jouw inspiratie vandaan? “Mijn eerste idee was iets met mode te doen. Vervolgens ging ik verder associëren en kwam ik via design en fashionshows uit bij editorial foto’s. Hierin wil ik het insectenleven koppelen aan het mensenleven omdat mensen vaak bang zijn voor insecten. Ik wil deze koppeling maken zodat ze dichter bij elkaar komen.”

 

Waar zit volgens jou de uitdaging in? “De uitdaging is het werk dicht bij mezelf te houden en dat je kan zien dat het mijn stempel heeft, maar dat het ook aan de eisen van de opdracht voldoet.”

 

Wat zijn je ambities en dromen? “Dat weet ik nog niet. Ik wil graag nog verder studeren, maar ik denk dat ik waarschijnlijk in de mode wil werken.”

Sakira en Maud
Sakira (18 jaar) en Maud (21 jaar) spreken we terwijl ze bezig zijn met een testshoot. Maud is prachtig opgemaakt en Sakira is bezig testfoto’s te schieten. Terwijl ze hun moodboard laten zien, vragen we waar ze hun inspiratie voor deze opdracht vandaan halen. “Na de kick-off dachten wij gelijk: door de vorm van hun ogen, zien insecten vaak meerdere beelden tegelijk. Daar kwam het idee vandaan om twee foto’s over elkaar heen te plakken. Daarna zijn wij op Pinterest verder gaan kijken voor ideeën. Zo zijn we begonnen met experimenteren met een vergrootlens maar ook met perspectief. Een spin kan namelijk van boven en beneden dingen zien. De mens kan hierdoor heel groot en eng worden.”

Studenten Nimeto maken expositie _Sakira en Maud

"De opdracht daagt je uit om verder te denken."

Waar zit volgens jullie de uitdaging in? “De opdracht daagt je uit om verder te denken, meer conceptueel, zodat je de opdracht niet te letterlijk neemt. Bijvoorbeeld doordat je niet een insect mag afbeelden, maar dit wel wil overbrengen. Nu proberen wij dit met make-up en poses in de foto.” Wat zijn hun ambities en dromen? Sakira heeft de ambitie om een vervolgstudie in architectuur te gaan doen en Maud wil graag grafisch vormgever worden. Van 12 t/m 30 december exposeren de studenten hun fotoreeks in Stadsschouwburg Utrecht. We zijn benieuwd of jij nu kan herkennen welke foto’s van Steven, Sakira en Maud zijn.

 

beeld _Sakira en Maud_blok3
beeld aflsuiter_Nimeto

 

 

 

 

Studenten Nimeto maken expositie

13/15
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...