Ik zie geen steek en toch heb ik alles gezien! titel_814

Ik zie geen steek
en toch heb ik
alles gezien!


lees meer


Wat komt er kijken bij het maken van een voorstelling voor mensen met een visuele beperking?
beeld  2 kolom blok1

Op 30 december om 15.00 uur wordt ‘Erik of het klein insectenboek’ gespeeld met audiodescriptie en een speciaal randprogramma voor mensen met een visuele beperking. We gingen in gesprek met Arlette Hanson van Stichting Komt het Zien! om te ontdekken wat daar allemaal bij komt kijken. Het blijkt dat dit ‘m vooral in de voorbereiding zit. Arlette legt uit: “Voorafgaand aan de voorstelling wordt er een audio-intro gestuurd naar de bezoekers die zich via de kassa van Stadsschouwburg Utrecht hebben aangemeld. Je kunt vooraf beluisteren wie de acteurs zijn en wat de namen zijn van de personages.” Zo kom je voorbereid naar de voorstelling. 

Er zal op 30 december ook een ‘meet & feel’ worden georganiseerd voordat de voorstelling begint. Arlette: “Bij een meet & feel krijgen bezoekers met een visuele beperking en degenen met wie zij de voorstelling bezoeken een inleiding in de zaal. De belangrijkste spelers laten hun stem horen, zodat de stem aan het personage gekoppeld kan worden. Alles wat te zien is, maar niet via geluid wordt uitgelegd, zoals de decors en kostuums maar ook hoe de zaal eruit ziet, wordt beschreven. Ook mag er gevoeld worden aan decorstukken en kostuums."

Tijdens de voorstelling is er een tolk aanwezig, die in de regiekamer bovenin de zaal alle visuele zaken beschrijft die te zien zijn, maar niet via tekst worden uitgelegd. De andere gasten horen hier verder niets van, want de tolk is alleen via een koptelefoon te horen.

 

Arlette: “Het is heel fijn dat op deze manier een bezoeker met een visuele beperking dezelfde theaterervaring kan beleven als een reguliere bezoeker. Er hoeft niemand naast je te zitten om alles uit te leggen, wat vervelend kan zijn voor zowel de persoon zelf, als voor degene die vertolkt en de andere bezoekers. Het enige wat misschien kan opvallen, zijn de blindengeleidehonden, want die zijn uiteraard welkom in de zaal!”

2 kolom_beeld blok2

Komt Het Zien! krijgt veel positieve reacties van bezoekers die in eerste instantie dachten dat een theaterbezoek er vanwege hun beperking niet meer in zou zitten. Arlette: “De mooiste reactie die wij kregen was van een bezoeker die opmerkte: ‘De blindentolken hebben even hun ogen aan mij geleend.’ Een andere bezoeker vertelde: ‘Ik ben 30 jaar blind. Vandaag werd de klok 30 jaar terug gezet, want ik heb weer gezien.’ Daar doe je het allemaal voor!”

 

Wil je meer weten over Stichting Komt het Zien! en over andere voorstellingen met audiodescriptie in Stadsschouwburg Utrecht of andere theaters? Ga dan naar komthetzien.nl.


Ik zie geen steek en toch heb ik alles gezien! titel

6/15
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...